ODAKINT

Odakint

Königsjodler - A via ferrata álom

2015. május 19. - Szekeres Gábor

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a via ferrata vagy klettersteig túrák. Ezeken a túrákon, olyan hegyi utakra merészkedhet fel az ember, amelyek kiépítetlenül, csak képzett sziklamászók számára lennének elérhetőek. Az előrehaladást előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik.

konigsjodler_1.JPG

Hazánkban a vasalt utak térhódítását, mi sem bizonyítja jobban, mint a már megnyitott cseszneki és tatabányai via ferrata parkok. Külföldön már persze egy megszokott és elterjedt társasági, családi szabadidős programnak számít, amelyben az egyszerű túrázástól az extrém mászásig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A külföldi ferraták közül, sokak számára talán a legáhítottabb cél, a mára már elhíresült Königsjodler út, amely a Keleti-Alpokban, a Berchtesgaden-i Alpokban helyezkedik el. Hírnevét nemcsak magassága, hossza és nehézsége adja, hanem szépsége is, hiszen folyamatosan gerinc élen halad felfelé, amelynek tornyain fel-le ingázunk.

trasa.jpg

Az út során 1700 méteres szintet kell legyőzni a Hochkönig csúcsig (2.941m), ebből 700 méter a via ferrata, a többi gyaloglás egészen a Matrashausig, amely az egyik legmagasabban fekvő hütte a Keleti-Alpokban.

Bár a Hochkönig csúcs Ausztriában található, a hegy nagyobb földrajzi része az Alpok Berchtesgaden-i részén fekszik Németországban.

A túra a Hockönig déli lábától az Erichhüttétől indul. Innen körülbelül 2,5 óra a beszállóig, majd 4-6 óra a klettersteig rész. A Matrashausig további 1 órával kell kalkulálni. Így egy egész napos, túrával kell számolni, kitett gerincen haladva. Ami gyakorlatlan, vagy még nem hozzászokott embereknek idegileg is megterhelő lehet.  Az útvonal nagyjából B,C nehézségű részeken halad, majd a végén néhány D nehézségű szakasz is előkerül, ezért és a hosszú menetidő miatt, fizikailag mindenképpen felkészülten kell neki indulni a Königsjodlernek.

erichhutte.JPG

Erichhütte

gyaloglas_a_beszallohoz.JPG

Gyaloglás hajnalban a beszállóhoz

mar_kozeledunk.JPG

Már közeledünk

dsc_0112.JPG

és már a Königsjodleren kora reggel

A nyolc tűhegyes torony mellett további plusz adrenalint jelent néhány rövidebb ferdekábeles híd és a Flying Fox a Sallerriss felett. Itt egy 30 méteres drótkötélen kell átcsúszni két sziklatorony között.

dsc_0123_1.JPG

A Jungfrauensprung

dsc_0147.JPG

A Teufelsschlucht

dsc_0161.JPG

dsc_0183.JPG

és a híres Flying Fox

dsc_0166.JPG

Az átkelés

dsc_0194_1.JPG

Jönnek a felhők

A magashegységből adódóan a hírtelen elromló idő lehetőségével is tervezni kell. Szerencsére vannak menekülő útvonalak is, amelyeken keresztül a lejöveteli útra lehet csatlakozni. A kiszállás után pedig a lejövetel kétféleképpen is megoldható. Vagy az Arno úton vissza az Erichhüttéig, vagy egy elég technikás túraútvonal vezet a Birgkar mentén.

dsc_0203.JPGdsc_0217.JPG

Ködben úszva

dsc_0224.JPG

A Kummetstein előtt

A tornyokon haladó klettersteig ennek a régiónak a leghosszabb és legnehezebb - de egyes vélemények szerint - az Alpok egyik legnehezebb pályája.

dsc_0253.JPG

A kiszálló

dsc_0263_1.JPG

Gyaloglás a Matrashausig

dsc_0266_1.JPG

dsc_0270.JPG

Késő délután indultunk lefelé a ház keleti oldalán...éjszakába nyúló ereszkedés következett

49409.jpg

A piros nyíllal jelölt úton jöttünk le

Az út egyébként rendkívül jól kiépített és karbantartott. Aki fizikailag felkészült és nem riad meg a kitettségtől, annak páratlan élményben lehet része a Königsjodlert végigmászva.

A képek 2011-ben készültek

A bejegyzés trackback címe:

https://odakintblog.blog.hu/api/trackback/id/tr257471876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2015.05.20. 11:54:02

és ehhez nem kell valamilyen vizsga, vagy vezető, vagy valami?
milyen felszerelés kell egy ilyenhez? és milyen felkészülés?
lehet lett egy nyári programon :D

reeingre 2015.05.20. 12:29:03

@Tyreo: vizsga nem kell, vezető opcionális (és általában drága). Az utat elnézve viszont nagyon jó erőnléttel kell rendelkezned és tényleg nagyon kell bírnod a magasságot. Ha menet közben jössz rá, hogy nem megy, az elég gáz.
Felszerelés: kell egy jó beülő, egy via ferrata kantár,ezt akasztod a drótkötélbe, ha esel erőelnyelőként is működik, elkerülve a sérüléseket. Kell még egy jó sisak illetve egy strapabíró bakancs. Mi mindig vittünk magunkal heveder vagy kötélgyűrűt és plusz karabinereket. Jól jön, ha elfáradsz és pihennél kicsit, mert ki tudod magad standolni. Nagyjából ennyi.
Komplett szettet tudsz bérelni több helyen is, keress rá.

Tyreo 2015.05.20. 13:00:29

@reeingre: Köszi szépen. És így Budapest közepén honnan tudom. hogy elég jó erőnlétem van-e?
1:55 körül futom a félmaratont és ezt a szintet gyakorlatilag bármikor hozom különösebb készülés nélkül. ez elég lehet?

Gear 2015.05.20. 13:15:52

Szerintem menj el és próbáld ki Cseszneken vagy Tatabányán. A cseszneki igen jó kis ízelítő, több pálya van és nem hosszú. Most különösen osztrák, szlovén via ferrátákhoz viszonyítva.
Viszont ami a cikkben említett és általában egyéb helyeken is kell, az hogy jól bírd a kitett utakat. Van hogy nincs biztosítás és alattad a több száz méteres hegyoldal. Szerintem nagyon jó érzés, de van akinek nem az:) Ha már így elgondolkodtál rajta, akkor próbáld ki, tuti élmény lesz!

reeingre 2015.05.20. 13:20:47

@Tyreo: Nem szoktam futni, de szerintem igen. Én mindenkinek azt szoktam mondani, hogy ha gond nélkül megy neki a Dömös - Dobogókő túra, akkor nagy gond nem lehet. Viszont az semmi képen sem javaslom, hogy a postban említett via ferratával kezd, hanem valami könnyebbel. A Rax és a Schneeberg ideális lehet kezdésnek és messze sincs a határtól.

szvsz 2015.05.20. 13:58:31

Imádom az ilyen hepi beszámolókat. Meg a tipikus magyar hozzáállást, fel oszt gyorsan le. Éjszakábanyulóan a Birgkaron, nappal is rendkívül veszélyes. Ha jól emlékszem 2012-ben kellett magyar csapatot menteni, mert semmibe vették Roman (a Hüttenwirt) figyelmeztetését, hogy ne induljanak neki a Birgkarnak késő du.
No mind1. A Jodler nagyon jó (és nagyon frekventált), de óvva intek minden tapasztalatlant, hogy ezzel kezdje. Technikailag nem nehéz, de kitettsége, hosszúsága és a sok lemászás miatt rendkívül megterhelő pszichésen és fizikailag is. Halt már meg ember a hüttétől alig pár méterre a rossz hozzáállás (ááá, ez csak egy klettersteig...) és a rosszul felmért kondíció miatt, szintén 2012-ben.
Tessenek olvasgatni Roman beszámolóit, tanulságosak: matrashaus.at/extras-49/gschichterl-vom-huettenwirt.html
Ja, és a '11 után ne szállj be' tábla nem véletlenül van a beszállásnál. Bár én indultam már 2-kor is, de nem volt vicces...

szvsz 2015.05.20. 14:05:16

@Tyreo: "így Budapest közepén honnan tudom. hogy elég jó erőnlétem van-e?"
Így sehonnan. Menj el, próbáld ki magad egy könnyebb kletteren, Bp-től pár órára már van ami nem kíván komoly erőnlétet, de megfelelően kitett, pl. a Pittentaler. Ha bejön, akkor próbálj hosszabbakat, kicsit nehezebbeket, pl. Eisenerzer vagy ami közel van és nehezbb, hosszabb, kitettebb, a Gebirgsverein a Hohe Wandon. Ha úgy érzed, hogy tudnád ezt csinálni 6-8 órán keresztül, zsákkal és 2-2,5 órás felgyaloglás után is, akkor már mehetsz.
Elötte lemondani sem árt megtanulni, sokan ott cseszik el, hogy sokáig várnak, elutaznak, aztán belevágnak tűz-víz-fakereszt, mert ha már idáig eljöttek, akkor ne vesszen kárba a befektetett energia, tojunk a rossz időre. Pedig nem jó ha belevág a villám az emberbe, tapasztalatból mondom.

Szekeres Gábor · <b>http://blog.hu</b> 2015.05.20. 14:11:02

@szvsz: Nem a Birgkaron jöttünk le, hanem a háztól keletre van egy út, ami hosszú, de nem kitett. Egy erdőbe visz le, minket ott ért az éjszaka, de ez az útvonal nem volt veszélyes - még talán fejlámmpával sem lett volna az - csak kilométerben volt nagyon sok.

szvsz 2015.05.20. 14:17:19

@Szekeres Gábor: Ez esetben elnézést kérek. Bár a normálútnak is van 1-2 kitett része, de az tényleg nem csücskös.

Lady Ann 2015.05.20. 14:18:52

@szvsz: azért 170 cm-es testmagasság alatt vannak technikai nehézségek (pl. karizomból felmászni a dróton, mert nem értem el lépéseket) :)
@reeingre: a bakancsnál talán jobb egy strapabíró futócipő, mert annak legalább tapad a talpa a sziklán, de nyilván csak annak, akinek erős a bokája. Vagy váltócipő, mert pl. a Königsjodleren a lejövetel egy elég laza kőfolyamon van, de ritka az a lejövetel, ami csak szálkövön megy.

Szekeres Gábor · <b>http://blog.hu</b> 2015.05.20. 14:20:40

@Tyreo: Semmiképpen sem javasolnám én sem elsőre. Ha jó kondiban vagy az jó, sőt. :) Én is azt javaslom, hogy valamelyik hazai parkban próbáld ki magad és fokozatosan jöhetnek az egyre nehezebb és kitettebb túrák. Ha gondolod, nehezebbekre nyugodtan mehetsz vezetővel - nem szégyen - aki ismeri a környék sajátosságait és figyel az emberre, esetenként meghozza azt a döntést, amit egy kezdő nem biztos, hogy meghoz. (Pl. visszafordulni stb.)

reeingre 2015.05.20. 14:26:59

@Lady Ann: A bakancsot én is a bokasérülés miatt javasoltam. Ilyen helyen kellemetlen tud lenni egy bokaficam. Mondjuk a térd ficam is, de az ellen nem sokat lehet tenni, sajnos tapasztalat.

Szekeres Gábor · <b>http://blog.hu</b> 2015.05.20. 14:34:50

@szvsz: Félreérthető voltam. Igazad van. A Birgkaron én sem szívesen jönnék le sötétben, vagy akár késő délután. :)

szvsz 2015.05.20. 14:35:17

@Lady Ann: izmozni 170 cm-es magasság felett is kell, de nem annyit mint pl a HTL-en. Technikai nehézség címén arra gondoltam, hogy pl. nem kell áthajlás kellős közepén vagy 'aufsprungban', félig hanyattfekve akasztanod (KFJ, Kaiserschild) A flying foxot leszámítva nincsenek benne elmebeteg hidak, nem dől a víz a falakon és a sár a lépéseken.(pl. Postalmklamm). Nincs benne brutál traverz, mint pl. a Leogangerben. Szóval ilyesmik. Ezek persze lehet csak, nekem kihívások, más lehet, pont ezért megy :)

szvsz 2015.05.20. 14:43:42

Nem voltam a Jodleren mindjárt 3 éve :(
Idén mindenképpen menni kell :)

Pécsi bölcsész 2015.05.20. 15:00:28

Én a Burrone ferrata szerelmese vagyok.
Első útnak tökéletes. Nem nehéz, de csodaszép szurdok "séta"...

Szekeres Gábor · <b>http://blog.hu</b> 2015.06.05. 08:12:34

@Pécsi bölcsész: Biztosan szép lehet. Nem voltam még ott, igyekszem pótolni :)