ODAKINT

Odakint

Kutyafogathajtás a Mátrában

2017. január 02. - Szekeres Gábor

Az év utolsó napján a Mátrában, Hering Tamásékhoz látogattunk, ahol hó nélkül is alkalmunk nyílt megismerkedni a kutyafogat hajtással. Tamásék szibériai husky kutya tartással foglalkoznak, edzik őket és rendszeresen járnak gyorsasági versenyekre is. Néhány éve túrákat is vezetnek, elektromos meghajtású kocsikkal a kutyák mögött.

kutyafogathajtas_a_matraban_kicsi.jpg

Már régóta szerettem volna közelebbi kapcsolatba kerülni a kutyaszánhúzással, amire Magyarországon azért eléggé behatároltak a lehetőségek.

Sajnos a havas napok száma is évről évre csökken a klímaváltozásnak köszönhetően, de azért van mód kicsit belekóstolni ebbe a nagyszerű világba.

kutyafogathajtas.jpg

ismerkedes_a_kutyakkal.jpg

angi_es_a_kutyak.jpg

Kicsit betekintve a kutyaszánhúzás világába,  részesei lehettünk annak a harmóniának, ami a kutyák és gazdájuk között kialakult, és ami nagyon közel enged minket az anyatermészet valójához, vagy annak megértéséhez.

A fajta eredetileg Kelet-Szibériában, közelebbről a Csukcs-félszigeten és Kamcsatkán volt őshonos, és az itt lakó törzsek háziasították, majd tenyésztették őket. Ez az időszak kb. i. e. 9000-6000 közé tehető. Írásos emlék azért is nem maradt ránk egészen a XIX. sz. elejéig, mert ezek az eszkimó népcsoporthoz tartozó törzsek szinte ősközösségi szinten éltek, így nem ismerték az írást sem. A szibériai husky akkortól lett ismert és népszerű, amikor 1908-ban egy orosz szőrmekereskedő benevezte a kutyáit az alaszkai szánhúzó versenyre.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a szánhúzó husky jellemét tanulmányozva juthatunk legközelebb a vadon élő farkasok világához és azon keresztül utolsó kapocsként összeköti a civilizált embert a vadonnal.

A túrát mindenkinek csak ajánlani tudom, annak ellenére is, hogy vendégként nyilván nem lehet olyan mélyen megélni a kalandot, mint belülről. Ezt bizony csinálni kell!

szomjasan.jpg

Képek és videó: Szekeres Gábor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://odakintblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3612090391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.01.02. 20:23:54

Huskyt tartani a magyar éghajlaton állatkínzás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.03. 16:27:16

Cafat népség a huski, állandóan teli szájjal röhögnek, q jó arcok... :D
Én eddig csak az alföldön kutyafogatoztam, talán csak egy km erejéig, de fantasztikus volt.
És hát igen, valszeg nem a magyar 40 fok nekik az ideális.