ODAKINT

Odakint

Odakint

Szánkóval a Börzsönyben

2017. január 16. - Szmolényi Edit

 
Legalább egy hete "mantráztam", hogy nagy havat szeretnék a mostani hétvégére. Szerencsére tényleg jó sok hó esett. A hét közepe felé, már irigykedve néztem a sok havas fotót a Mátrában, Pilisben, Börzsönyben és a Budai-hegységben.

A börzsönyi túrázásra vonattal és kisvasúttal érkeztünk. A kisvasút legelső járata 10-kor indult és fél 5-kor már ment is az utolsó vonat vissza Kismarosra. Mindössze 6 óra jutott a kitervelt úti cél elérésére és a visszaútra. A nagy hóban nem haladtunk elég gyorsan ahhoz, hogy időben felérjünk a Nagy Hideg-hegyi  turistaházhoz. Egy átmelengető leves után hóember építést terveztünk odafent. Helyzetünket nehezítette, hogy kislányunk menet közben egy rövid időre elaludt a szánkóban. Mérlegeltünk. A Magas-taxi turistaháznál - ami már évek óta zárva van - vagy visszafordulunk, vagy felmegyünk, jól lakunk, de biztosan lekéssük az utolsó kisvasutat Királyréten, és akkor további 10 kilométert kell még gyalog megtennünk a sötétben Kismarosig. Bekaptuk a maradék kalóriaszegény zabkenyeret és felvettük a 'nyúlcipőt'. Lefelé a behavazott szerpentinen szinte végig szaladtunk, útközben hóemberépítésre is maradt idő, étteremben leveseztünk és még várnunk is kellett a kisvasút indulásáig.

A Pestről induló vonaton és a Börzsönyben is egyaránt sok szánkóval túrázó családdal találkoztunk, legnagyobb meglepetésemre. Bár nem könnyű 15-20 kilométeren keresztül végighúzni a szánkót a nagy hóban, a gyerekek tényleg nagyon élvezik a havas erdőt.

süti beállítások módosítása