ODAKINT

Odakint

Odakint

Szurdokerdő a Pilisben

2015. június 15. - Szekeres Gábor

A Pilis leghosszabb vízfolyása a Dera-patak, melynek szurdokvölgyében, sajátos mikroklímája miatt egy jellegzetes növénytársulás jött létre, a szurdokerdő.

dsc_0429.JPG

A patak pilisszentkereszti eredetű, majd Csobánka és Pomáz érintésével Szentendre alatt a Dunába torkollik. Nevét pomázi szerbek adták, melynek jelentése hasadék vagy rés. Sokan Kovácsi-, Mély-, esetleg Pomázi-patak néven is ismerik.

dsc_0035_1.JPG

Bodza gyűjtés a pilisszentkereszti bejáratnál

dsc_0080.JPG

Az első híd előtt még világos van

dsc_0227.JPG

A Dachsteini mészkőből - amely a Pilis uralkodó kőzete - Pilisszentkereszt alatt a patak mély szurdokvölgyet alakított, ki ahol búvópatak jelleggel, hol eltűnik, hol előtör. Ezt a szurdokvölgyet nevezik a Dera-patak szurdokvölgyének, amely a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található.

dsc_0270_1.JPG

Most alig volt víz a mederben

Mivel a völgy falai nagyon meredekek, ezért kevésbé hatol be a napfény és a legnagyobb melegben is hűvös, páradús marad a levegő. Ez a klíma és az a tény, hogy a talaja szerves hulladékban gazdag - a falakról az elhalt növényzet a szurdok aljába kerül - lehetőséget teremtett a nitrogénkedvelő fajok megjelenéséhez. Ezt a sajátságos növénytársulást szurdokerdőnek nevezzük.

dsc_0447.JPG

dsc_0380.JPG

A jellemzően előforduló erdőalkotó fák a bükk, a gyertyán, a hegyi-, és korai juhar, a hegyi szil. Ritkán előfordulhat a vadcseresznye, és a fekete bodza. A gyepszintet alkotók közül megtalálható az odvas keltike, a nagy csalán, az erdei pajzsika, és a hölgypáfrány is.

A völgy alatt egy kisebb barlangrendszer húzódik, ennek köszönhető, hogy kisebb vízhozamú időszakban a patak eltűnik egy-egy rövidebb szakaszon a felszínről.

A hűvös klíma nemcsak a nitrogénkedvelő növények, hanem az erre járó túrázók számára is előnyös. Ezen a szakaszon vezet az Országos Kéktúra is, de már tanösvényt is alakítottak itt ki. Maga a szurdokvölgy 1,5 kilométer hosszú és mindkét végén pihenők és tűzrakó helyek várják az arra járókat, amelyek egy jó piknikhez is alkalmasak.

dsc_0442.JPG

Erre vezet a kéktúra

Egyes részeken még a jellegzetes szív alakú, Megalodus kagylók maradványai is megfigyelhetőek a falban. A patak hordalékában pedig markazitot és opált is lehet találni.

dsc_0152.JPG

Ásvány mosás

dsc_0195.JPG

A kislányunk imádta

dsc_0341.JPG

Jó móka volt

A völgy kisgyerekes családoknak is jó úti cél lehet. A vadregényes völgy, a patak fölött átívelő fahidak, a buja növényzet mind aktív időtöltésre csábítja a természet kedvelőit.

süti beállítások módosítása