ODAKINT

Odakint

Odakint

A Csarna-patak völgye - Feketevölgy

2016. május 16. - Szekeres Gábor

A népszerű börzsönyi Királyréttől alig 20 kilométerre fekszik a Csarna-patak völgye, Magyarország legnagyobb kiterjedésű háborítatlan erdeje. Aki idejön, valóban úgy érezheti, hogy a vadonba látogat.

sinek3.jpg

A több, mint 1000 hektáros területet mindkét oldalról hegyek övezik. Keletről a Börzsöny főgerince magasodik, míg nyugatról a 8 km hosszú Nyugati-gerinc kíséri. A Fekete-patak a Csóványos nyugati tömbjének közelében ered, majd egyesülve az Egyház-patakkal, már Csarna-patak néven Kemence irányába folyik, mély völgyet vájva a Magas-Börzsöny  vulkáni kalderáján. (Ez a vulkanikus eredetű katlan, világviszonylatban is jelentős méretű)

vadon.jpg

A rengetegben

patak.jpg

A Csarna-patak

Bár a börzsönyi kék jelzés is itt halad, nem tartozik a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé. Vadregényessége többek között ennek is köszönhető és annak a ténynek, hogy a terület a hetvenes évek végétől fokozottan védett.

sinek_2.jpg

Erre vezet a börzsönyi kék jelzés

Ez azonban nem volt mindig így. A Csarna-patak völgye évszázadokon át az Esztergomi Érsekség tulajdonában volt és fakitermelést folytattak. Az Első Világháború előtt megkezdték a keskeny nyomvonalú vasút kiépítését is, amelyen a kitermelt fa anyagot szállították el. Kezdetben loval húzták a megrakott kocsikat, majd a Második Világháborút követően motorizálták a vasutat. Ennek ellenére a nehéz megközelíthetősége miatt, szép lassan csökkent a fakitermelés és a faállomány "hamar" visszanyerte eredeti állapotát, míg a Börzsönyt behálózó majd 50 km hosszú vasúthálózat folyamatosan pusztulásnak indult. A Csarna-völgyben is leromlott állapotú vasúti szakaszt a kilencvenes években árvizek rongálták meg véglegesen, sok helyen felgyűrve, vagy alámosva a régi síneket.

Ma már a romos vasúti talpkövek között, a patak fölött átívelő ingatag hidakon, néha pedig a gázlókon átkelve vezet az út.

csapat.jpg

Buja növényzet

patakvolgy.jpg

Vadregényes

szecsko-patak.jpg

A Szecskő-patak völgyében

A völgyben 5 dolog emlékeztet minket a civilizációra. A Feketevölgyi Panzió, amely korábban vadászkastély, majd később üdülő volt. Két forrás: a Fekete-kút és a Csurgó-kút - de vízre ne számítsunk belőlük. A Hamuház, ahol a "Hőskorban" a favágók szálltak meg, illetve a Halyagosi Postás kulcsosház. A szűk völgy alján rozsdásodó sín párak inkább a múlandóságra hívják fel a figyelmet és arra, hogy a természet mindig visszaszerzi ami az övé.

hamuhaz.jpg

A Hamuház

A völgy aljában bükkösök, a meredek, napos oldalakon tölgyesek találhatók. A patakban kisméretű pisztráng, szalamandra és kövi rák él. Nagy meglepetésre a farkas és a hiúz is megjelent a völgyben.

szalamandra.jpg

Szalamandra kölyök a vízben

Ha az ember el akar a civilizációból menekülni pár napra, itt biztosan nyugalomra lel. Gyakorlatilag lakatlan a terület, hiszen a meredek bércek és mély völgyek, sebes patakok mellett, letelepedésre alkalmas fennsíkok nem igen akadnak a Magas-Börzsönyben.

Ettől függetlenül akad pihenőhely és tűzrakó hely is, az út jól járható. A gyermekek örömére rengeteg kaland lehetőség adódik. A patakban gumicsizmás sétát tehetnek, gyűjthetnek kavicsot és ásványt, izgalmas lehet a köveken átkelés a gázlókon, vagy a síneken egyensúlyozás és természetesen a virág gyűjtés is jó szórakozás lehet néhány üde mezőn, de  ideális lehet egy családi vagy baráti piknikezésre is.
jatek.jpg

angi.jpg

mezon.JPG

süti beállítások módosítása