ODAKINT

Odakint

Odakint

Szabadban szerzett élmények

2015. március 10. - Szekeres Gábor

Egy gyermek számára a szabadban töltött idő, az egészséges növekedés és fejlődés elengedhetetlen feltétele.

dsc_0293.JPG

Ismerkedés a piros kereszttel

Ezúttal egy könnyű túrát terveztünk a Pilisben. Két-bükkfa-nyeregtől a jelzetlen szerpentinen gyalogoltunk fel a Pilis legmagasabb pontjára, Pilis-tetőre. A nemrégiben felújított Boldog Özséb-kilátó mellett, az egykori katonai bázis bunkerei még most is ott éktelenkednek. Bár a kilátás tiszta időben valóban csodálatos, a régi romos betonépítmények nem sok szépséggel kecsegtetnek - legalábbis minket. Kislányunknak viszont igazi játszótér volt nemcsak a kilátó és annak lépcsői, hanem a beton alagút és a sok betonbunker is, amelyek felerősítve a hangokat, igen jól szórakoztatták gyermekünket.

dsc_0064_1.JPG

 Úton Pilis-tetőre

dsc_0107.JPG

A szabadban

dsc_0127.JPG

Pilis-tetőn a kilátó mögött

Érzékelés

Kislányunk, most fedezi fel a világot, így minden érdekli ami körülötte történik a szabadban. Észrevétlenül élesedik érzékelése, hiszen a mozgás a szemet is edzi. Egy távoli fa, egy virágra szálló rovar, vagy az égbolton egy repülő madár megfigyelése során fejlődik a látása, beleértve a perifériás látást is, de ugyanúgy odafigyel egy énekesmadár hangjára és megtanulja megkülönböztetni azt egy másiktól. A mezei virágok illata és az ehető növények ízlelése (pl. szamóca, szeder, áfonya) felbecsülhetetlen élményekkel gazdagítják őt.

A tanulás az érzékelésen keresztül történik. A természeti világ az érzékelés elsődleges és leggazdagabb forrása, amely érzékszerveink legteljesebb kihasználására ösztönöz. Amikor egy gyermek elmerülten tapint, hall, lát, szagol, sőt ízlel valamit, az érzékek kavalkádja bonyolult struktúrákat hoz létre az agyban. A gyerekek egész életük folyamán ezt a struktúrát fogják kiterjeszteni, átformálni és hasznosítani. - Carla Hannaford neurofiziológus

dsc_0185.JPG

Kavicsozás a kilátónál...

dsc_0084.JPG

...és az úton

dsc_0181.JPG

Találkozás egy vizslával a kilátóban

Mozgás

A természetjárás közben a sok új impulzus, mozgásra ösztönzi gyermekünket, így a mozgásban is egyre tudatosabbá válik, aminek igen komoly szerepe van a tanulási folyamatokban is. Nem utolsó sorban pedig erősödik a csontrendszere és a szervezete – a napsütésnek köszönhetően – dúskál a D-vitaminban.

dsc_0211.JPG

Éneklés a betonrengetegben

dsc_0117.JPG

Ismét kavicsozás

Játék

Egy fa tapintása, vagy a rovarok megfigyelése, kövek keresgélése és kutatása tökéletesen leköti gyermekünket. Mint ahogy a beton alagútban való kiabálás, vagy a kilátóba vezető lépcsőn való fel-le mászkálás is ugyanúgy boldoggá tette.

dsc_0052.JPG

 Még maradt egy kis hó

dsc_0300.JPG

Későn a Mária-padnál

Visszafelé már a Zöld jelzésen mentünk, majd a Piros kereszt becsatlakozása után nem sokkal a Vaskapu-völgyben ereszkedtünk le a Mária-padhoz. Az erdei házikóban még játszottunk egy kicsit, majd ahogy a nap kezdett lemenni, úgy lett egyre hidegebb. Szürkületben értünk vissza Két-bükkfa-nyereghez, összesen 15 kilométert megtéve.

Egy gyermek számára a szabadban töltött idő, véleményem szerint az egészséges növekedés és fejlődés elengedhetetlen feltétele. S ennek itt, a régi bunkerek között ismét szemtanúja voltam. 

süti beállítások módosítása