ODAKINT

Odakint

Odakint

Pilisi kilátások - Fekete-kő

2015. június 23. - Szekeres Gábor

Ha az elzárt Pilisszentléleki-medencéből felnézünk, jól látható a Pilis tömbjének meredek északnyugati leszakadása, amelyet égbe törő karcsú tornyok tarkítanak.

dsc_0861_1.JPG

Ezeket a gyönyörű dolomit tornyokat nevezzük Fekete-kőnek, vagy, ahogy a helyiek hívják Hrebenynek, hiszen a hrebe szó szlovákul hegygerincet jelent.

A Fekete-kő, két sor sziklatoronyból áll. A keleti, amely a hegy élén van és alulról jobban látható, illetve tőle nyugatabbra húzódik egy másik sziklasor is, amely 4 toronyból áll. Beljebb az erdőben még több torony van elszórtan, de ezek egyáltalán nem látszanak a buja és sűrű növényzettől. Az amúgy is meredek hegyoldal pedig néhol függőleges letörésekben ér véget.

Talán komorsága miatt, a mai napig kevesen látogatják e zord kőtömböket, éppen ezért megőrizte vadregényes múltját.

dsc_0752.JPG

A keleti rész alulról

Dolomit tornyait a külső erők formálták, preparálták ki a környezetükből. A körülöttük lévő puhább anyagú kőzetek hamarabb lepusztultak, míg a Fekete-kő keményebb anyaga megmaradt és tornyokra különült.

dsc_0822.JPG

A nyugati sziklasor egyik tornya - szemből...

dsc_0833.JPG

...és felülről

Meredek oldalaiban a mai napig is felfedezhető néhány hüvely, amely ékes bizonyítékként szolgál a második világháború történéseire. 1945 januárjában a Hrebeny alatt húzódó Esztergom-Dobogókői műút is a pilisi német áttörés helyszíne volt.

A Hrebeny sziklái között egy szovjet golyószórós és néhány lövész tüzelőállását jelezték a kilőtt hüvelyek, akik a műút egy sávját pásztázták.

dsc_0844_1.JPG

Talán itt volt az egyik lövészállás

A háború után hegymászó gyakorló hely volt, mely törős kőzete miatt, még a könnyebb fokozatokban is kalandosnak számított.  

Legmagasabb pontja 592 méter magasan áll. Innen festői kilátás nyílik a minden oldalról hegyekkel körülvett kis falura, Pilisszentlélekre, amely ma is csak alig több mint, 300 lelket számlál. (A középkorban e terület királyaink kedvenc vadászterülete volt, de a pálos rend tagjai is ide vonultak vissza a világi élettől.)

untitled_panorama1.jpg

A csúcs közelében megtalálható a Pilisi kilátások nevezetű jelvényszerző túramozgalom pecsételője is.

dsc_0854.JPG

Megközelítése Két-bükkfa-nyeregtől a zöld +, zöld háromszög jelzésen, vagy Pilisszentlélek felől a piros, sárga sávon, majd a Pilis-nyeregtől pedig a zöld háromszög jelzésen történik.

Érdemes felkeresni e sziklákat és kilátópontot, hisz érintetlensége máig is különös nyugalmat és békét sugároz.

süti beállítások módosítása