ODAKINT

Odakint

Odakint

A Lósi-patak mentén - A Gyadai tanösvény

2015. június 29. - Szekeres Gábor

A Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén elterülő erdők és rétek mentén halad a Gyadai tanösvény, amely rengeteg kalandot és felfedeznivalót tartogat a kisgyermekek számára.

dsc_0488_3.JPG

Katalinpusztáról indulva a piroson - elhaladva a Rockenbauer Pál emlékére készített kopjafa és egy magasles után - hamarosan az Erdei iskola bejáratánál találjuk magunkat. Itt fából faragott hangyafiúval és méhecskével találkozhatunk és egy óriási játszótérrel, homokozóval.

dsc_0096.JPGA kopjafánál

Itt található, az Élmény ösvény is, ami egészen kicsi gyerekeknek készült és babakocsival is végigjárható. Egy hangulatos kis tó körül vezet minket, rengeteg játékkal, feladványokkal, amik mind a természet megismerésére tanítják a gyerekeket.

dsc_0130.JPG

A tónál

dsc_0328.JPG

Kirakós

dsc_0310.JPG

Húzd meg!

dsc_0164_1.JPG

Kicsi a rakás

Az erdei játszótér mellet egy faépítmény áll, amely, a tölgyfa szerkezetét és működését modellezi - bár kislányunk szerint ez egy vár volt. Igazi kis paradicsom ez a lurkóknak, de meglepő módon nem voltak most túl sokan. Beszélgetve az erdei büféssel, elmondta, hogy főleg iskolás csoportokat szerveznek ide, így sokszor kilehet fogni olyan időpontot amikor csak néhány látogató van, annak ellenére, hogy a hely tényleg jól megközelíthető.

Mi fél nap után tudtunk innen elszakadni, de ha Angélán múlik egész nap itt lettünk volna. Pedig ezután kezdődik csak a Gyadai tanösvény, amely 5 kilométer hosszan vezet és 13 állomásból áll. Kényelmesen meglehet tenni ezt a távot 2-3 óra alatt, vagy akár az egész napot is rá lehet szánni, mert itt is rengeteg látnivaló van.

dsc_0363.jpg

Egy lépcsősoron indulunk felfelé, majd eldönthetjük, hogy melyik irányban szeretnénk haladni a körtúrán. Mi az ajánlott irányban kezdtünk, azaz az óramutató irányával megegyezően.  

A Lósi-patakot követve és azon néha átkelve - most a szárazabb időszakban elég csekély volt a vízhozama - elhaladunk a Naszály erdő jellegzetes fái, egy kőfejtő, majd a famatuzsálemek mellett.

A Lósi-patak a Morgó-patak bal oldali mellékvize Magyarországon. A Naszály északi oldalában ered. Ez a felső, gyadai-réti szakasza tavasszal bő vízhozamú, az év többi részében láprét jellegű. Nyugat felé haladva érinti Szendehelyet, majd délnyugatnak fordulva keresztezi Katalinpusztát, végül nyugatnak fordul, és Verőcénél a Morgó-patakba ömlik. 

Ezután érünk ki a Virágos Gyadai-rétre, ahol színpompás virágok illatoznak. Az egész mező él, itt minden döngicsélt, ciripel, a magasban pedig egerészölyv köröz.

dsc_0442_2.JPG

A Gyadai-rét és környéke, amely már az őskortól lakott terület volt, ám a török pusztítás után elnéptelenedett, később már csak szántóföldként használták...

dsc_0461.JPG

Mi megyünk, a vihar meg jön

A pallósor még ennél is izgalmasabb. A lábunk alatt folyik a Lósi-patak, amely ezen a részen nincsen kőmederbe szorítva. Az út mellett buja, lápi növényzet hajolgat a már feltámadó szélben. Mára esőt mondtak, idáig szerencsénk volt, de a mennydörgés egyre közelebbről hallatszik...

dsc_0479_1.JPG

A pallósor

A következő állomás a "Nyomkeresés". Nem kell sokat keresni, hiszen a lápos, saras talajon elhaladó erdei állatok nyomai tényleg könnyen észrevehetőek.

Az óriások pihenőjére már esőben érkezünk. A vad felhőszakadás rajtunk kívül egy másik családot is bekerget a fedett pihenőbe...

dsc_0542.jpgLeszakadt az égdsc_0597.JPG

Vihar után

dsc_0621.JPG

A függőhíd felé

Továbbhaladva először egy billenőhídon kell átkelni, majd a lápos részen, facölöpökön lépegetünk át. Ez az Óriások átjárója. Utána megint kiérünk a Gyadai-rétre, ahonnan már csak keveset kell fölfelé kaptatni, hogy végre elérjük a függőhidat, amely egy eróziós árok fölött ível át 6 méter magasan.

dsc_0591.JPG

A billenőhíd

dsc_0684_1.JPG

A függőhíd

Az erdei ösvényen tovább haladva megismerkedhetünk az erdő életével, a fakitermelés és a fa korhadásának folyamataival. A főbb érdekességeken azonban már túl vagyunk, persze állomások és olvasnivalók vannak még, de már gyermekünk elfáradt, így egész jó tempóban érkezünk vissza az Erdei iskolába.

A Naszály erdői csodálatosak, a tanösvény pedig nagy élmény a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

süti beállítások módosítása