ODAKINT

Odakint

Odakint

Barangolás az Apát-kúti-völgyben

2015. augusztus 11. - Szekeres Gábor

Augusztus eleje van és tombol a nyár. Ilyenkor, aki vízpart helyett inkább túrázásra adja a fejét, nem árt, ha egy környezeténél hűvösebb helyet keres fel.

dsc_0194_3.JPG

A Vadas-oldal

A legkézenfekvőbb választás nyilván egy barlang lenne, de aki ódzkodik az efféle kalandoktól, annak egy szurdokvölgy is jó választás lehet.

A Pilisben és a Visegrádi-hegységben az ingadozó vízhozamú patakok jó néhány helyen vájtak ki maguknak szurdokvölgyeket.

Legismertebbek talán a Dera-patak szurdokvölgye a Pilisben, vagy a Holdvilág-árok és Rám-szakadék a Visegrádi-hegységben. Ezúttal egy kevésbé ismert, ám gyönyörű szurdokvölgyre esett a választásunk, amelyet a Pilisszentlászlón eredő Apát-kúti-patak vájt ki magának. Hordalékát először a Szent László-völgyön, majd az Apát-kúti-völgyön keresztül viszi a Dunába Visegrádnál.

A kis falut a középkorban még Kékesnek hívták, majd a török pusztítás után szlovák telepesek építették újjá és kapta meg a Szentlászló nevet.

dsc_0145_1.JPG

Pilisszentlászló 

Innen - a Visegrádi-hegység legmagasabb fekvésű településéről - visz a piros jelzés a patak folyásirányába a szurdokon keresztül, amelyen eltévedni nem igen lehet, hiszen meredek hegyoldalak között kanyarog az út végig.

Az út elején egy kis hídon át vezet az út, majd két pihenőt is elhagyva, többször is át kell kelni a patak kövein, amely azonban - a nyár közepi alacsony vízhozam miatt -, nem jelent gondot.

dsc_0161_3.JPG

Átkelés a völgy hídján...

dsc_0203_1.JPG

és a patak kövein

dsc_0181_2.JPG

Pihenő a patak mellett

Közben megcsodálhatunk a már egyre szűkülő völgy oldalában néhány hatalmas andezit tömböt is, amelyről valamikor óriási szikladarabok szakadtak le, s csak néhány fa állja útjukat - ki tudja meddig.

A hűvös és páradús levegő itt is kedvez a sajátos növénytársulások megjelenésének. Az éger, a páfrány és a fekete bodza egyaránt jól megél itt a völgyben.

dsc_0199_1.jpg

Az árnyékos és napsütötte részek különös hangulatot kölcsönöznek a szurdoknak.

dsc_0240_1.JPG

A szurdok közepénél - ahol már igen meredek a völgy fala - fakad az Alpár-forrás. A csőből éppen hogy csak csöpög valami, de mellette a szikla repedései között, már új utat talált magának a víz.

dsc_0330.JPG

Innen az egykori erdei vasút nyomvonalán halad tovább egy széles út, amelyen eljutunk a már jóval bővebb vizű és jóízű Kaán-forráshoz.

dsc_0383_1.JPG

A Kaán-forrásnál

Ezután egy kevésbé látványos betonúton haladunk, amelyet jobbról az Ördögbánya, kicsivel később pedig balra egy pisztrángos tó szegélyez, amelynek halaiból kóstolót kaphatunk a Füvészkert éttermében. Az étterem mellett erdei játszótér is található.

dsc_0390.JPG

Az aszfalt út mellett, rengeteg szeder volt

Az Apát-kúti-patak ezután magába fogadva a Magda-forrás vizét - amely most teljesen száraz - egy sziklás részhez ér, ahol felgyorsulva mély barázdákat vájt a sziklába. Igazán látványos része ez a völgynek, nem kevésbé a kicsivel odébb található Ördögmalom-vízesés, ahol lezúdul a patak.

1_3.jpg

A Magda-forrás zúgói

dsc_0456.JPG

Az Ördögmalom-vízesésnél

dsc_0440.JPG

Ezután némileg megszelídülve, még két kilométert tesz meg a Malomkerti-völgyön át, egészen Visegrádig, ahol eléri a Dunát.

A túra Visegrádig körülbelül 10 kilométer, ahonnan áthajózhatunk Nagymarosra, vonattal, esetleg hajóval térhetünk haza. Nekünk 14 km volt, mert mi visszamentünk a vízeséstől Pilisszentlászlóig. Érdemes felkeresni ezt a szurdokvölgyet, mert igazán szép és nem nehéz túra.

Kövess minket a facebookon is.

süti beállítások módosítása