ODAKINT

Odakint

Odakint

A Pilis északi része - A Tündérkapu

2016. március 29. - Szekeres Gábor

A Vaskapu szikláit minden Pilisben járó túrázó ismeri, de vajon hol van a Tündérkapu? Persze biztosan ezen a helyen is sokan megfordultak már, de mivel a Pilis északi részén található, ezért legtöbbször kiesik a tervezett túraútvonalakból.

strazsa_felulnezet_k.jpg

A Pilis északi és egyben legnyugatibb részén helyezkedik el a Kis-Strázsa-hegy, amely környezetéből markánsan kiemelkedik ugyan, de földrajzi értelemben véve nem nevezhetjük hegynek, hiszen mindössze 233 méter magas. A köznyelvben többnyire ő él a Strázsa-hegy néven.

A csúcsán egy kilátó áll, amelyet csak bejelentkezés esetén nyitnak meg a látogatók számára, valamint egy átjátszó torony is éktelenkedik itt. Tiszta időben csodás kilátás nyílik északon a Dunára és Esztergomra, északkeleten és keleten a Visegrádi-hegységre, délen pedig még a Pilis utolsó vonulatában gyönyörködhetünk. Nyugaton Dorog és azután már a Gerecse látható.

kilato.jpg

A kilátó borongós időben

A Kis-Strázsa-hegytől délkeletre húzódik a nála több, mint 70 méterrel magasabb Nagy-Strázsa-hegy is, amelyet az őket összekötő Remete-völgyön keresztül érhetünk el.  

remete-volgy.jpg

Nagy-Strázsa-hegy felé

A legenda szerint elnevezésük onnan ered, hogy Esztergom 1595-ös sikertelen ostrománál, Mansfeld Károly elfoglalta és erős őrséget helyezett a hegyre. Vagyis strázsákat, őröket állíttatott, hogy azok figyelmeztessék a csapatokat, ha Buda felől jönne a török felmentő sereg.

A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Mára már  fokozottan védett a környék, egyedülálló növényvilága - amelyeknek termőterületük egészen a lejtősztyeppekig kiterjed - és barlangjai miatt.

leany_kokorcsin.jpg

Fekete kökörcsin

A Nagy-Strázsa-hegyhez közeledve, már messziről látható egy hatalmas barlang bejárata. Ez a felső, kisebbik barlang a Strázsa-barlang, a világhírű Sátorkőpusztai-barlanggal, a feltevések szerint valamikor összeköttetésben állt, majd tektonikai mozgások következtében, mára már elkülönülnek egymástól.

barlang.jpg

A Strázsa-barlang

A Strázsa-barlang előterét nevezzük Tündérkapunak, amelyet egykor hévizes oldatok járták át és formálták hatalmas gömbfülkéit, kioldásait. Felnézve több "ablaka" is van az előcsarnoknak, a bejárattal szemben pedig meredeken lefelé nyílik a barlang nyílása, amelyből a kitöltő agyagos üledéket korábban barlangkutatók távolították el.

tunderkapu.JPG

Tündérkapu

nyilas.jpg

A lejárat

tunderkapu_2.jpg

A Tündérkapu miután kisütött a nap

Felkapaszkodva egy szűk ösvényen, felülről is megcsodálhatjuk a nem mindennapi alkotást, amelyet maga a természet hozott létre.

stazsa_hegyi_panorama_k.jpg

Panoráma a Nagy-Strázsa-hegyről. Jobbra a Tábla-hegy, távolabb a Kétágú-hegy

felul_2.JPG

Fentről a Tündérkapu

Noha a Sátorkőpusztai-barlang - amelynek bejárata a hegy keleti részén nyílik -  a XX. század folyamán megnyitása óta rengeteget vesztett eredeti szépségéből, a Strázsa-hegyek környéke és a Tündérkapu, egyelőre megőrizte báját, és bőszen ellenáll a civilizáció térhódításának. Mivel mára már fokozottan védett területnek számít, reméljük így is marad.

süti beállítások módosítása