ODAKINT

Odakint

Odakint

Elköltöztünk

2020. január 31. - Szekeres Gábor

Sziasztok! A blog elköltözött egy másik oldalra. Az új oldal inkább fotós jellegű, de a beszámolók maradnak, és persze a természet szeretete is. Aki kíváncsi rá, az itt megtalálja. https://szgmp.blog.hu/

boritok_1.jpg

Túra a Gerlachfalvi-csúcsra

A liptóiak sokáig a Krivánt, a lengyelek a Jég-völgyi-csúcsot, a szepesiek pedig a Lomnici-csúcsot tartották a legmagasabbnak. Mára azonban már elfogadott tény, hogy a Gerlachfalvi-csúcs a Magas-Tátra és egyben a Kárpátok legmagasabb csúcsa a maga 2655 méterével. A méréseket még 1839-ben elvégezték, de hosszú idő kellett, míg általánosan is elfogadták a csúcs elsőbbségét.

gopr4622-1.jpg

Tovább

Szent Iván napján a Nyugati-Tátrában

A Nyugati-Tátráról nekem nem csak a széles gerincű füves kúpok, vagy a vadabb és keskenyebb csipkés hegygerincek jutnak eszembe, hanem a gyors folyású patakok, pazar vízesések és persze a gyönyörű, de apró tengerszemek is. Ezek is hozzátartoznak az összképhez, csakúgy, mint a zergék, a mormoták, a fenyvesek és a menedékházak is. A magashegységeket sosem szabad alábecsülni, de tény, hogy a Magas-Tátránál jóval szelídebb formákat ölt. Talán emiatt is látogatják olyan előszeretettel, annak ellenére, hogy geológiailag egyetlen egységet alkot vele. 

nyugati-tatra.jpg

Tovább

Barangolások a Bakonyban

Minél többször keresem fel Magyarország természeti szépségeit, annál inkább erősödik bennem az érzés, hogy bizony gyönyörű országunk van. A múltunkat, hagyományainkat, örökségünket látva, egyáltalán nincs okunk szégyenkeznünk, sőt jó magam büszke vagyok arra, hogy kik voltak őseink és, hogy én is ide születtem. Minél több fűszálat, fát simítok meg kis hazánkban, minél több sziklán állok, falut keresek fel, annál inkább érzem, hogy magyar vagyok. Sajnos egy élet is kevés lenne mindent megnézni, megismerni országunkban, de mindig útra kelek, éhesen az újra, és vele együtt a régire. Ez az én hitvallásom. 

gopr2328.JPG

Tovább

A Schneeberg árnyékában

Richterweg

A Kaiserbrunn környékén járók azon a napon két dologra lehettek figyelmesek. Az egyik a völgyben gomolygó sűrű köd, a másik pedig a két mászó parti a Schneeberg felé nézve. Errefelé egyik dolog sem különös, mondhatni hétköznapi dolognak számít, de a Stadelwand falán, a két cseh mászótól balra, mi másztunk az emblematikusnak számító 12 kötélhosszas Richter útban.

richterweg.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása