ODAKINT

Odakint

Odakint

Sárkánygerinc a Pilis szívében

2015. április 23. - Szekeres Gábor

A Pilis-tető hűvös, északi lejtőjén különös kőszörnyeteg vonja magára az ember figyelmét. Mint egy sárkánygerinc úgy magasodik a környező bükkösök fölé a Vaskapu-szikla, amely a  dobogókői útról már jól látható. 

vaskapu_4.jpg

Legegyszerűbben megközelíteni talán Két-bükkfa-nyeregtől lehet. Ezen a helyen keresztül vezet a régi Római út, mely egykor feltételezhetően Óbudát kötötte össze Esztergommal. Bár a történelem során folyamatosan használták és a megújítás nyomait is őrzi, az ősi út kövei néhol még felfedezhetőek. Itt az egykori úton vezet ma a zöld turistajelzés is, amelyen délre indulva és az Ördöglyuk-barlang mellett elhaladva megérkezünk rövid gyaloglás után a Mária-pad pihenőhöz.

Innen indul a piros kereszt a Vaskapu-szurdokvölgybe, a zöld jelzés pedig Pilisszentkereszt felé visz tovább. Mi azonban egy erdei útra fordulunk közvetlen a pihenő után, majd egy jelzetlen úton vegyük az irányt meredeken felfelé a Vaskapu-szikla felé.  

Felfelé tekintve, igazán impozáns látványban lehet részünk. Elénk tárul a mészkő óriás két hatalmas boltíve, amelyek egykoron valószínűleg egy hatalmas barlang bejáratai lehetettek, melyet bőséges vízáramlás formált. Az eróziós és mállási folyamatok következtében a barlang később beomlott, a víz eltűnt és mára már csak a környezeténél keményebb anyagú keskeny gerinc tornyosul a fák fölé.

vaskapu_3_2.jpg

A mészkőóriás méreteiről árulkodik, hogy a nagyobbik boltív 15x8 méter magas.

A legfelső részhez érkezve, hátulról viszonylag könnyen felkapaszkodhatunk a tetejére, ahonnan tiszta idő esetén gyönyörű kilátásban lehet részünk. Pilis-tető ugyan nem látszik innen, de Dobogókő, sőt még a Nagy-Kevély is jól kivehető.

vaskapu_2_1.jpg

Panoráma a szikla tetejéről

A Vaskaput érdemes megnéznie mindenkinek, aki még nem látta és a közelben túrázik, bár készüljön fel arra, hogy itt mindig nagy a szél, s lényegesen hűvösebb van, mint lent a völgyben. 

süti beállítások módosítása